Etusivu / Vaikuttajille / UKK vaikuttajille

UKK – Usein kysytyt kysymykset


Kuka voi tehdä yhteistöitä somessa.comin kautta?

Somessa.comin palvelun käyttö edellyttää rekisteröitymistä ja oman käyttäjätilin luomista palveluun. Sinun tulee olla 18-vuotias ja asua Suomessa. Myös seuraajiesi pääasiallinen kohderyhmä tulee olla Suomesta. Some-tilisi sisällölle on lisäksi laadullisia kriteerejä ja tilisi tulee olla aktiivisessa käytössä. Lisäksi some-tilisi tulee olla avoin kaikille, ethän myöskään piilota postaustesi tykkäyksiä.

Miten liityn somessa.comin verkostoon?

Klikkaa Rekisteröidy-painiketta ja täytä vaaditut tiedot. Käsittelemme hakemuksesi noin kolmen arkipäivän kuluessa. Saat sähköpostin, kun hakemuksesi on käsitelty.

Miten haen mukaan yhteistöihin?

Kun tilisi on hyväksytty palveluumme, voit hakea mukaan kaupallisiin yhteistöihin, sisällöntuotanto-yhteistöihin (UGC) sekä tilata PR-lähetyksiä. Tutustu huolellisesti yhteistöiden kuvauksiin ja hae mukaan jättämällä oma hakemuksesi. Perustele hakemuksesi huolella ja muista kertoa myös palkkiopyyntösi yhteistyöhön.

Mitä vaatimuksia yhteistöihin osallistumiselle on?

Yhteistöiden ja kampanjoiden mukaan hyväksymisen valintakriteerit vaihtelevat kunkin yhteistyön ja brändin mukaan. Vaikuttajavalinnassa arvioimme ensisijaisesti seuraajien kohderyhmää (ikä ja sijainti), tilin aihealueiden sopivuutta sekä millaista sisältöä yhteistyössä toivotaan. Lisäksi tutustumme vaikuttajan tilin tietoihin eli esimerkiksi sitoutumisprosentilla on merkitystä. Jos tykkäykset on piilotettu Instagram-postauksista, näkyy tilin sitoutumisprosentti matalana.

Myös mahdollinen aiempi yhteistyö brändin kilpailijan kanssa voi olla esteenä yhteistyöhön valituksi tulemiselle. Huomioitahan, että sinun tulee pidättäytyä kilpailevien brändien kanssa tehtävästä yhteistyöstä 1 kk ajan (tai briefissä erikseen määritellyn ajan) julkaisun julkaisuajankohdasta lähtien.

Voinko peruuttaa hakemukseni yhteistyöhön?

Toivomme, että hakiessasi mukaan yhteistyöhön, tutustut sen kuvaukseen huolellisesti ja arvioit onko esimerkiksi annettu aikataulu sinulle realistinen. Hakemus erityisesti matkailuaiheisiin yhteistöihin sekä yhteistöihin, joihin sisältyy jokin tilaisuus tai vierailu, on lähtökohtaisesti sitova. Toivomme siis, että harkitset osallistumistasi huolellisesti. Mikäli peruuntuminen syystä tai toisesta tulee – ei hätää – kunhan muistat ilmoittaa siitä meille mahdollisimman pian!

Miten yhteistyöprosessi etenee?

Yhteistyöhön hakeminen
Tutustu kampanjan kuvaukseen ja hae mukaan itseäsi aidosti kiinnostaviin yhteistöihin täyttämällä hakulomake ja siinä pyydettävät tiedot. Kun olet lähettänyt hakemuksesi, saat meiltä vahvistuksen sähköpostiisi. Käymme kaikki tulleet hakemukset asiakkaidemme kanssa läpi, joten tämä vaihe voi kestää useamman viikon. Saat sähköpostiisi erillisen vahvistuksen, kun kampanjahakemuksesi on käsitelty. Saat ilmoituksen myös silloin, jos et ole tullut valituksi yhteistyöhön.

Yhteistyön aikana  
Tutustu kaupallisessa yhteistyössä kampanjabriefiin, lähetä julkaisut kampanjamanagerille esitarkistettavaksi ja niiden hyväksymisen jälkeen, tee julkaisut ohjeistuksen mukaisesti. Myös PR-kampanjoissa on tietoa markkinoitavista tuotteista/palveluista eli toivomme sinun tutustuvan kampanjailmoitukseen – PR-kampanjassa voit itse päättää, mitä sisältöä siitä julkaiset.

Yhteistyön jälkeen
Kaupallisissa yhteistöissä palkkionmaksun edellytyksenä on, että olet yhdistänyt tilisi Woomio-palveluun tai toimittanut meille muulla tavoin yhteistyöjulkaisujesi datan. Kaikenlainen palaute kampanjoista on meille kullanarvoista tietoa eli voit lähettää sitä esimerkiksi suoraan kampanjamanagerille sähköpostilla. PR-kampanjoissa palautteen antaminen on helpointa kyseisen kampanjan sivulta ”Lähetä palaute tästä” – kohdasta.

Miksi some-tili pitää liittää Woomio-palveluun?

Woomio on vaikuttajamarkkinointiin suunniteltu kampanjahallintatyökalu, joka kerää automaattisesti datan vaikuttajan yhteistyöpostauksista. Vaikuttajayhteistöihin osallistuminen ja palkkionmaksu edellyttävät yhteistyöpostausten tulosten toimittamista somessa.comille ja Woomion avulla olemme halunneet tehdä sen mahdollisimman vaivattomaksi vaikuttajille. Woomio-tili on yhdistettynä vaikuttajan tiliin aina 3 kk kerrallaan, joten yhteys katkeaa automaattisesti tämän jälkeen. Woomio ei toistaiseksi kerää tuloksia TikTokista.

Tästä linkistä pääset liittämään Meta-tilisi Woomioon: https://www.woomio.com/#/signup/contentcreator

Millaisia mainosmerkintöjä kaupallisissa yhteistöissä tulee noudattaa?

Kuluttajansuojalain mukaan kaiken mainonnan tulee olla kuluttajalle tunnistettavaa eli kaupalliset yhteistyöt ja kumppanuudet tulee merkitä selkeästi heti julkaisun alkuun käyttämällä ilmaisua ”mainos” tai ”kaupallinen yhteistyö” sekä markkinoitavan yrityksen tai brändin nimi. Käytä Instagram-postauksissa myös ”maksettu kumppanuus” -työkalua.

PR-lähetyksiä ja näkyvyyttä vastaan saatuja ilmaistuotteita koskevissa julkaisuissa tulee käyttää ilmaisua ”mainos” tai ”saatu ilmaistuote” sekä ilmoittaa markkinoivan yrityksen tai brändin nimi.

Mitä tietoja minusta luovutetaan yhteistyön yhteydessä yrityksille?

Yritykselle luovutetaan vaikuttajan nimi, sometilin nimi/nimet sekä kooste tilin datasta. Jos vaikuttaja saa yritykseltä yhteistyössä tuotteita, luovutetaan yritykselle lisäksi vaikuttajan osoitetiedot ja puhelinnumero.

Mitä tapahtuu, jos en tee sovittuja julkaisuja yhteistyöstä?

Kaupallisessa yhteistyössä vaikuttajan ja somessa.comin välille solmitaan sopimus, joka on molempia osapuolia sitova. Jos yhteistyöhön valittu vaikuttaja jättää sovitun yhteistyön hoitamatta ilman somessa.comin kirjallista lupaa, menettää vaikuttaja oikeuden kampanjapalkkioon. Lisäksi somessa.comilla on oikeus kampanjapalkkion suuruiseen vahingonkorvaukseen, jollei tehtävän hoitamatta jättäminen johdu vaikuttajan ylivoimaisesta esteestä kuten lääkärintodistuksella todennetusta sairastumisesta. Ylivoimainen este (Force Majeure) käsittää tapahtumat, jotka johtuvat tai aiheutuvat suoraan tai epäsuorasti vaikuttajan kohtuullisten vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella olevista olosuhteista tai tapahtumista, joihin vaikuttaja ei ole voinut vaikuttaa, mukaan lukien tulvat, sodat, terroriteot, lakot, pandemiat, sähkökatkot, hallituksen toimet, tietokonehäiriöt tai muut vastaavat olosuhteet. Vaikuttaja on velvollinen tiedottamaan somessa.comia viipymättä seikoista, jotka voivat vaarantaa vaikuttajayhteistyöhön kuuluvien tehtävien hoidon.

PR-kampanjoissa vaikuttaja ei saa rahallista korvausta yhteistyöstä, joten vaikuttaja voi halutessaan olla julkaisematta mitään PR-kampanjapalvelun kautta saamastaan tuotteesta tai palvelusta. Toivomme kuitenkin, että vaikuttajat tilaisivat PR-Shopista ainoastaan itseään aidosti kiinnostavia tuotteita ja palveluita, joista kertominen omassa some-kanavassa tuntuu luontevalta.

Syntyykö välillemme työsopimus, kun teen yhteistyötä somessa.comin kautta?

Vaikuttajayhteistyössä somessa.comin ja vaikuttajan tai yrityksen ja vaikuttajan välille ei synny työsuhdetta. Yhteistyön osapuolet toimivat itsenäisinä ammatin- tai elinkeinonharjoittajina. Vaikuttajana olet myös itse velvollinen hankkimaan yhteistyön toteuttamiseen tarvittavat välineet ja ohjelmistot.

Miten laskutan yhteistyöstä sovitun palkkion?

Voit laskuttaa yhteistyön, kun olet julkaissut kaikki sovitut sisällöt sekä toimittanut julkaisuista meille datan. Palkkion voi laskuttaa omalla y-tunnuksella tai kevytyrittäjyys-/laskutuspalvelun kautta laskulla. Käytettävä maksuaika 30 vrk. On tärkeää, että merkitset laskuun selkeästi oma nimesi sekä kampanjan nimen. Somessa.comin laskutustiedot löydät kampanjabriefistä. Huomioithan, että sinun tulee itse huolehtia saamiesi palkkioiden ja tuotteiden veroista.

Laskutustiedot:

Passiofy Oy
Y-tunnus: 3437802-8

Operaattori: Maventa (003721291126)
Verkkolaskuosoite: 003734378028
Välittäjätunnus pankkiverkosta lähetettäessä: DABAFIHH*

*Käytä tätä välittäjätunnusta mikäli käytössänne olevasta verkkolaskutusohjelmasta ei voi lähettää laskuja suoraan Maventan välittäjätunnukselle.

Mikäli et voi lähettää verkkolaskuja, pyydämme lähettämään laskut sähköpostin liitteenä PDF-muodossa osoitteeseen 34378028@scan.netvisor.fi

Pitääkö minun maksaa verot saamistani ilmaistuotteista, -eduista ja rahapalkkioista?

Kyllä. Kaikki vaikuttajayhteistyön kautta saadut ilmaistuotteet, PR-lähetykset ja palvelut ovat tuloa, joista tulee maksaa verot. Lisää tietoa verojen maksusta löydät verohallinnon sivuilta.

Miten annan palautetta yhteistyöstä?

Jos sinulla on kysyttävää, kohtaat yhteistyön aikana ongelmia tai haluat perua yhteistyön, ota yhteyttä kampanjamanageriin tai laittamalla sähköpostia osoitteeseen hello@somessa.com. Välitämme mielellämme terveisesi myös asiakkaillemme sekä olemme kiinnostuneita kuulemaan, miten yhteistyö kanssamme mielestämme sujui!