Vaikuttajamarkkinoinnin trendit vuonna 2023

/

Jaa

Loppuvuodesta tapoihin kuuluu kääntää katseet tulevaan, laatia sinne ennusteet sekä haistella uusia trendejä. Tänäkään vuonna ei ole syytä poiketa totutusta, joten seuraavassa on silmäys siihen, mitä ensi vuonna on luvassa.

Vaikuttajamarkkinoinnille tehdään oma strategia

Strategisuus – myös vaikuttajamarkkinoinnissa. Koska ruotsalaiset ovat aina edellä ja ruotsalaisista yrityksistä 75 % oli jo kuluneena vuonna tehnyt vaikuttajamarkkinoinnin strategian, povaamme, että ensi vuonna myös yhä useampi suomalaisyritys ottaa aiheen pöydälleen. Strategia on tärkeä erityisesti silloin, kun brändin tavoitteena on tehdä yhteistyötä suomalaisen vaikuttajakärjen kanssa. Heistä yhä useampi sitoutuu yhteistöihin vuosisopimuksilla ja jättää kertaluontoiset muutaman viikon varoajalla tulevat one-offit väliin. Vaikuttajamarkkinoinnin strategia on paras tapa varmistaa, että suunnitelmasi toteutuvat liiketoiminnan tavoitteiden mukaisesti!

Nopeiden some-alustojen suosio jatkuu

Nopeat ja hitaat – ja tällä emme nyt tarkoita bileiden musiikkikattausta vaan erilaisia some-sisältöjä ja niiden parissa vietettyä aikaa. TikTok jatkaa edelleen kasvuaan ja Suomessa jo 80 % käyttäjistä on täysi-ikäisiä ja 40 % yli 25-vuotiaita. TikTokissa myös sisältö on nopeaa ja videoiden kulutuksen kasvun ennustetaan kiihtyvän edelleen – silmäpareja houkuttelevat erityisesti viihteellinen ja kevyt huumorisisältö vastapainona maailman synkälle uutisvirralle. Helpoin tapa brändille on ottaa TikTok haltuun vaikuttajien avulla, ellei tiimissäsi sitten ole oman tilin päivittämiseen halukkaita jonoksi asti. Aa… siis eikö?

Niin ja ne hitaat – vuoden 2022 Somebarometrissa vaikuttajat itse ennustavat, että myös hitaammille sisällöille on tulevaisuudessa enemmän kysyntää. Podcasteja kuuntelemme jo kaikki, mutta klikkaammeko vuonna 2023 myös blogeihin?

Ruotsalaisbrändit luottavat mikrovaikuttajiin

Mikrovaikuttajat ja aitous – Ruotsissa kirkkain vaikuttajakärki ei välttämättä tee enää kaupallisia yhteistöitä samassa määrin kuin ennen vaan kruunut ohjautuvat vaikuttajalle muunlaisten bisneskuvioiden kautta. Vaikuttajista on tullut itsenäisiä tuotemerkkejä, joiden tulovirta ei rakennu pelkästään mainosyhteistöiden varaan. Niinpä yli 90 % kaupallisesta sisällöstä tehdään Ruotsissa mikrovaikuttajien kanavissa. Uusia kiinnostavia tilejä ja kasvoja pulpahtaa somesfääriin jatkuvasti sitä mukaa kuin uudet ilmiöt, haasteet ja aiheet trendaavat somessa. Emme siis ihmettele, että brändit tarvitsevat apua uusien mikrovaikuttajakasvojen löytämiseen sekä kampanjasuunnitteluun, jotta myös kaupallinen sisältö on aitoa, ajankohtaista ja koukuttavaa!

Z-sukupolvi ja nostalgian kaipuu

Somesukupolvi Gen Z – he ovat syntyneet 90-luvun lopussa aina 2010 asti ja elävät maailmassa, jossa internet on aina ollut. He eivät käytä googlea vaan hakevat tietoa somealustoista aihetunnisteilla. He eivät katso telkkaria tai kuuntele radiota vaan nappaavat vaikutteita some-vaikuttajilta. He ostavat brändeiltä, joiden arvomaailman kokevat omakseen. Koska he ovat tulevaisuus, ovat näkymät social commercen kasvussa globaalisti erittäin optimistiset ja syy siihen, miksi myös vaikuttajamarkkinointiin käytetään ensi vuonna enemmän rahaa.

Lopuksi vielä viiden tärpin lista sinulle, joka haluat olla kärryillä:

  1. Nostalgiasisältö Tämä yhdistää sukupolvi Zn ja boomerit: Stranger Things, TopGun, Metallica, nollarimuoti – sait varmaan jo ajatuksesta kiinni
  2. Arkiset vinkit Miten tehdä ruokaa viidellä eurolla viikoksi tai siivota likainen uuni – you got our attention!
  3. Itselle nauraminen Asuimmepa missä päin maailmaa tahansa, voimme samaistua tunteeseen, kun lähdet klo. 8.15 töihin ja optimistina uskot ehtiväsi toimistolle kahdeksaan mennessä.
  4. Vastuullisuus Lisää konkretiaa epämääräisten sanakäänteiden sijasta, kiitos!
  5. Erottautuminen Uskallus tehdä omaa juttua ja luottaa siihen, että se kantaa.

Jos nyt jostain syystä heräsi ajatus, että saattaisit tarvita apua vaikuttajamarkkinoinnin saralla tänä tai ensi vuonna, niin kerro meille ja tulemme paikalle – livenä tai etänä!

Maiju Saha
Creative & Influencer network

somessa.com vaikuttajamarkkinoinnin strategit
Jatta Ruohonen
Strategi
Pauliina Jokiranta
Strategi

Jaa

Lisää artikkeleita