Miten saada tuloksia vaikuttajamarkkinoinnilla?

/

Jaa

Oletko jo laittanut tuhansia euroja vaikuttajayhteistöihin, mutta et ole saanut niillä haluamiasi tuloksia? Tuntuuko vaikealta tietää, mikä olisi oikea tapa tehdä yhteistyötä vaikuttajien kanssa? Pahimmassa tapauksessa väärin hoidetut yhteistyöt tuovat brändillesi hyödyn sijaan haittaa.

Syy epäonnistumiseen voi piillä monessa seikassa. Ethän ole ajatellut vaikuttajamarkkinoinnin olevan vain hauska kokeilu, olethan tehnyt vaikuttajamarkkinoinnillesi strategian? Tiedätkö mikä on tavoitteesi, millainen kohderyhmäsi on ja millaisia vaikuttajia he seuraavat? Lue tarkistuslistastamme, mitä sinun kannattaa huomioida ennen seuraavaa vaikuttajayhteistyötä.

Vaikuttajamarkkinoinnin tarkistuslista

1) Tavoitteet

Jokaisella vaikuttajayhteistyöllä tulisi olla yksi liiketoimintastrategiasta johdettu päätavoite. Onko se uuden tuotteen lanseeraus ja sen tunnettuuden lisääminen, brändimielikuvan muuttaminen, asiakkaiden sitouttaminen tai ehkäpä ostouseuden tai käyttäjämäärien kasvattaminen? Mitkä tuotteesi ja palvelusi hyötyvät vaikuttajamarkkinoinnista ja miten? Miksi yleisesti ottaen haluat tehdä vaikuttajamarkkinointia?

2) Kohderyhmä

Asiakassegmentointi löytyy varmasti jo markkinointisuunnitelmastasi. Entä keitä haluat vaikuttajayhteistyön kautta erityisesti somessa tavoittaa? Onko se tietty osa markkinointistrategian kohderyhmästä?

3) Sosiaalisen median kanavat ja sisältötyypit

Valitse sosiaalisen median kanavat määrittelemiesi kohderyhmien mukaisesti ja mieti millainen sisältö sopii tuotteiden tai palvelujesi esiin nostamiseen parhaiten. Avaako esimerkiksi video parhaiten käyttäjäkokemusta vai houkuttelevatko kuvat pysähtymään tuotteidesi ääreen? Mieti myös, miten vaikuttajan persoonallisuus ja omat kokemukset näkyvät sisällöissä. Vaikuttajamarkkinoinnin nyrkkisääntönä on, että vaikuttajan omalle näkemykselle tulee jäädä riittävästi tilaa!

4) Yhteistyöhön sopivat vaikuttajat

Vaikuttajavalintoja tehdessä tärkeintä on pohtia, millaisia vaikuttajia kohderyhmäsi seuraa. Entä millaiset vaikuttajat tukevat parhaiten brändiäsi ja siihen liitettäviä mielikuvia? Entä, mitä muita kriteerejä haluat asettaa vaikuttajille (esimerkiksi sisältöjen sitoutumisprosentti, tavoittavuus)?

5) Tulosten mitattavuus

Asetetut tavoitteet ohjaavat mittareiden valintaa, joten pohdi, miten seuraat yhteistyön tuloksia. Mitkä ovat keskeisiä tunnuslukuja, joiden avulla saat tietoa yhteistyön toimivuudesta? Jos tavoitteena on esimerkiksi tehdä myyntiä, mieti, miten ostopolku on rakennettu ja miten saat myynnillistä dataa yhteistyöstä.

6) Budjetti ja resursointi

Budjettia voi lähestyä joko kertaluontoisesti tehtävän vaikuttajakampanjan kustannusten näkökulmasta tai pohtia, mitä siihen olisi realistisesti käytettävissä koko vuoden aikana. Joskus isompi summa kannattaa jakaa tasaisesti koko vuodelle tai toteuttaa isompi kertakampanja esimerkiksi, jos olet tuomassa markkinoille uuden tuotteen. Tavoitteet ohjaavat myös budjetointia.

Euromääräisen summan lisäksi vaikuttajamarkkinointi vaatii työtunteja. Mieti siis, millä tavalla sinun on mahdollista toteuttaa vaikuttajamarkkinointia? Etsitkö vaikuttajat esimerkiksi itse manuaalisesti somesta vai käytätkö itsepalvelualustaa? Jos aikasi on kortilla, voi paras vaihtoehto olla ammattimainen vaikuttajatoimisto ja vaikuttajamarkkinoinnin toteuttaminen avaimet käteen -palvelulla.

7) Vaikuttajasisältöjen hyödyntäminen

Brändit käyvät vaikuttajista kilpailua myös keskenään, sillä sekä vaikuttajat että brändit vaalivat hygieniarajoja. Mieti siis tovi, miltä omissa kanavissasi näyttää ja onko yhteistyö kanssasi houkuttelevaa? Jos omissa some-kanavissasi on hiljaista, pohdi myös, miten voisit hyödyntää vaikuttajien tekemiä sisältöjä niiden elävöittämiseen sekä lisätä sen myötä uusien vaikuttajien kiinnostusta brändiäsi kohtaan.

Tarjoamme apua suunnittelusta toteutukseen

Vaikuttajamarkkinoinnissa on tärkeintä, että se on kytketty osaksi markkinointistrategiaa. Parhaimmillaan vaikuttajamarkkinoinnilla on oma strategia, jonka juuret ovat liiketoimintastrategiassa saakka. Kuulostaako vaikealta? Sinun ei tarvitse pohtia näitä asioita yksin. Meiltä saat apua vaikuttajamarkkinoinnin strategian luomiseen yhdessä kanssasi sekä kampanjatuotannon suunnittelusta avaimet käteen -toteutukseen.

Haluatko pohtia oikeita valintoja yhdessä kanssamme? Varaa aika ilmaiseen sparraukseen!

somessa.com vaikuttajamarkkinoinnin strategit
Sanna Juttula
Strategi (vanhempainvapaalla)
Jatta Ruohonen
Strategi
Pauliina Jokiranta
Strategi

Jaa

Lisää artikkeleita