Miksi brändin rakennukseen satsaamisessa on järkeä myös vaikeassa markkinatilanteessa?

Jaa

Miksi brändin rakennukseen satsaamisessa on järkeä myös vaikeassa markkinatilanteessa?

Vuosi on jälleen vaihtunut ja päinvastoin kuten moni toivoi, vuosi 2023 ei välttämättä tarjoa ruusuisia huolettomia aikoja. Korkea energian hinta, inflaatio ja korkojen nousu ovat saaneet kuluttajat epävarmoiksi sekä aiempaa tarkemmiksi rahankäytön suhteen. Kuluttajabrändien kannalta vaikea markkinatilanne saattaa ennustaa entistä selkeämpää jakoa menestyjiin ja häviäjiin valitusta markkinointistrategiasta riippuen – kuluvatko eurot kalliiseen taktiseen yritykseltä kuluttajalle TV- ja OOH (out of home) -markkinointiin vai tuetaanko sillä brändin kuluttajalta kuluttajalle -suhdetta brändin rakennuksen keinoin?

Yritykseltä kuluttajalle -strategia on ollut pitkään monen ison toimijan tapa tehdä markkinointia. Kuluttajien houkuttelu ostopolulle eri mainoskanavissa ei kuitenkaan ole halpaa etenkään, jos sitä verrataan tilanteeseen, jossa kuluttaja tulee itse suoraan brändin verkkokauppaan tai kivijalkaan ostoksille. Mainosalustoille (mm. Google, Meta) käytetyt eurot ovat nekin kallistuneet. Yritykseltä itseltään tulevan markkinointiviestin teho on myös selkeästi heikompi, kun sitä verrataan kuluttajan toiselle kuluttajalle antamaan suositteluun. Kun kuvioon lisätään aiempaa tiukempi taloustilanne, on selvää, että olemme entistä haluttomampia tekemään esimerkiksi Facebook-mainoksen perusteella sattumanvaraisia ostopäätöksiä ja mieluummin kuuntelemme muiden suosituksia siitä, mitä kannattaa ostaa. Tässä kohtaa vaikuttajamarkkinointi ja sen kautta toteutettava brändin rakentaminen lunastavat paikkansa.

Vaikuttajamarkkinointi tukee bränditunnettuutta

Vaikuttajamarkkinoinnin teho perustuu vaikuttajien ja heitä seuraavien läheiseen ja luottamukselliseen suhteeseen, joka on rakentunut monesti useiden vuosien ajan. Erityisesti pitkäkestoiset yhteistyöt (brändilähettiläs, vuosikumppanuus) yrityksen arvojen kannalta oleellisten vaikuttajien kanssa rakentavat tehokkaasti brändimielikuvaa ja -luottamusta vaikuttajan seuraajakohderyhmässä. Vaikuttajien postauksiin on myös digimainoksia tai katubannereita helpompaa palata myöhemmin, kun tietynlaisen hankinnan aika on käsillä ja tarvittaessa siitä voi jopa kysyä lisätietoa suoraan vaikuttajalta. Vaikuttajayhteistyö kantaa siten hedelmää myös yhteistyöpostausten välissä.

Markkinointipanostusten sataprosenttiseen tulosten mitattavuuteen nojaavien voi olla vaikeaa kestää brändin rakentamisen (ja vaikuttajamarkkinoinnin) osittaista epämääräisyyttä, mutta samalla tulisi olla ehdottoman rehellinen perinteisen yritykseltä kuluttajalle -markkinoinnin kustannuksista ja arvioida strategian toimivuutta päälaelleen muuttuneessa, epävarmassa markkinassa. Jo nyt maailmalla on viitteitä siitä, että tällä hetkellä nopeinta kasvua e-commercessa tekevät verrattain nuoret yritykset, jotka panostavat brändirakkauden ja luottamuksen rakentamiseen tunnistamissaan itselleen relevanteissa kohderyhmissä.

Tarvitsetko apua?

  • bränditunnettuuden kasvattamiseen vaikuttajamarkkinoinnin strategian?
  • kiinnostavia vaikuttajia vuosikumppanuuksiin tai brändilähettiläiksi?


Anna meidän sparrata ja kertoa vaihtoehdoista – varaa aika 30 min etäpalaveriin asiantuntijoidemme kanssa!

somessa.com vaikuttajamarkkinoinnin strategit
Sanna Juttula
Strategi (vanhempainvapaalla)
Jatta Ruohonen
Strategi
Pauliina Jokiranta
Strategi

Jaa

Lisää artikkeleita