Kaupallista yhteistyötä vai pelkkää PRää?
Sosiaalisessa mediassa on virinnyt kiinnostavaa keskustelua vaikuttajille maksettavista palkkioista ja niiden suuruudesta. Aihetta on sivuttu ennenkin, mutta Noora Shinglerin blogiteksti haastaa vaikuttajatoimistojen lisäksi myös vaikuttajamarkkinointia tekeviä yrityksiä. Suurin osa vaikuttajista työskentelee Suomessa osa-aikaisesti freelancereina eikä alalla ole yhteistä sovittua palkkamallia, johon voitaisiin yhtenäisesti nojata. Niinpä alan palkkiohinnoittelussa on vaikuttajien kesken suuria eroja ja käytännössä jokainen vaikuttaja on määritellyt itse palkkiotasonsa – tai vääristyneesti vaikuttaja-alustan algoritmiin perustuen.
Somessa.comin avulla vaikuttajat voivat tehdä kahdenlaista yhteistyötä yritysten kanssa – joko kaupallista yhteistyötä, josta maksetaan rahapalkkio tai PR-näkyvyyteen perustuen tuotetta tai palvelua vastaan. Somessa.comin kaupallisissa yhteistyökampanjoissa on usein määritelty suuntaa antava palkkiohaarukka, mutta sen lisäksi vaikuttajalla on AINA mahdollisuus ilmoittaa oma palkkiotoiveensa yhteistyöhön. Palkkiohaarukkaa korkeampi palkkiotoive ei somessa.comin kampanjoissa vaikuta vaikuttajan yhteistyömahdollisuuksiin vaan punninnassa huomioidaan ensisijaisesti mm. brand match, seuraajien kohderyhmä, tilin aihealue sekä muut asiakkaan esittämät kriteerit.
Somessa.comin PR-Shopin tavoitteena on ollut tarjota yrityksille ja vaikuttajille helppo tapa PR-tuotteiden ja -palvelujen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. PR-tuotteita vastaanottavalla vaikuttajalla on aina vapaat kädet päättää, millaisia julkaisuja hän haluaa saamistaan tuotteista tehdä tai julkaiseeko niistä mitään. Somessa.comin PR-kampanjoissa on noudatettu Kuluttajansuojalain ohjeistusta mainonnan tunnistettavuudesta ohjeistamalla vaikuttajia käyttämään PR-tuotteita koskevien julkaisujen yhteydessä sanaa Mainos. Olemme halunneet toimia vastuullisesti ja ikään kuin ”varman päälle”. Jotta ero PR-yhteistyön ja kaupallisen yhteistyön välillä olisi vaikuttajille aiempaa selkeämpi, tulemme luopumaan Mainos-sanan käyttöön velvoittavasta ohjeistuksesta PR-kampanjoissa. Haluamme luottaa siihen, että vaikuttajat vastaavat itse Kuluttajansuojalain edellyttämällä tavalla julkaisemastaan sisällöstä ja huolehtivat sen myötä myös mainonnan tunnistettavuudesta – esimerkiksi käyttämällä julkaisuissa mainintaa ”saatu ilmaistuote”.
Somessa.com on 100 % suomalainen yritys, jonka tavoitteena on auttaa yrityksiä ja vaikuttajia luomaan yhdessä merkityksellisiä, osuvia sekä tuloksellisia markkinoinnin sisältöjä. Perustelemme päivittäin yrityspäättäjille, miksi vaikuttajamarkkinointi on tehokasta ja miksi vaikuttajille kannattaa maksaa. On koko alan etu, että asia on noussut keskusteluun ja sitä käydään avoimesti. Me somessa.comilla haluamme olla vaikuttajien luotettava kumppani, sillä ilman vaikuttajia, ei ole somessa.comia. Kannustammekin olemaan meihin yhteydessä, jos jokin asia toiminnassamme mietityttää, haluat antaa meille palautetta tai esittää ideoita palvelujemme parantamiseen – tavoitat meidät Instagramista tai lähettämällä sähköpostia hello@somessa.com.
Lisää blogeja
- Somessa.com siirtyy Passiofyn omistukseenVoimme ilolla kertoa, että yhtiömme liiketoiminnan on ostanut Passiofy Oy. Päivittäinen toimintamme pysyy ennallaan. Somessa.com jatkaa toimintaansa samalla nimellä tuttujen työntekijöiden kanssa. Toimitusjohtajana aloittaa Ilmo Niittymäki.
- Miten saada tuloksia vaikuttajamarkkinoinnilla?Vaikuttajamarkkinoinnissa on tärkeintä, että se on kytketty osaksi markkinointistrategiaa. Parhaimmillaan vaikuttajamarkkinoinnilla on oma strategia, jonka juuret ovat liiketoimintastrategiassa saakka.
- Strategista vaikuttajamarkkinointia vai kasaan haalittuja roposia?Millainen on kokonaisuus, johon vaikuttajamarkkinointi kuuluu? Vaikuttajamarkkinoinnin ei tulisi olla ylimääräistä hupitekemistä, jota tehdään muista toimista ylijääneillä markkinointiroposilla.
- Käyttäjien tekemä sisältö (UGC) on avain some-tilisi menestykseen!Käyttäjien luoma UGC-sisältö (User Generated Content) on brändille vaivattomin ja edullisin tapa vahvistaa brändiä ja sitouttaa yleisöä. Saat käyttöösi valmista kuva-, video- ja tekstisisältöä täysin käyttöoikeuksin.