UKK

Yrityksille

Kuka on vaikuttaja?

Vaikuttaja on sellainen henkilö, jolla on paljon seuraajia esimerkiksi Instagramissa, YouTubessa, blogissa tai Snapchatissa. Vaikuttaja on aktiivinen sosiaalisessa mediassa tai netissä ja tottunut käyttämään somekanavia. Vaikuttaja on arvokas yhteistyökumppani yrityksille, sillä omaan kohderyhmäänsä sopivan vaikuttajan kautta yritykset ja brändit voivat tavoittaa suuren määrän potentiaalisia asiakkaita.

Mitä on vaikuttajamarkkinointi?

Vaikuttajamarkkinointi on erittäin tehokas markkinointitapa. Sitä voidaan kutsua myös suosittelumarkkinoinniksi. Vaikuttajien, kavereiden, ystävien ja tuttavien suositukset ja kokemukset vaikuttavat kuluttajien mielipiteisiin paljon perinteisiä mainoksia tehokkaammin. Vaikuttajamarkkinointia tehdään usein somekanavissa, sillä niissä voidaan yleensä tavoittaa paljon yleisöä. Markkinointi somessa on nopeaa ja tehokasta.

Kuka voi olla vaikuttaja?

Kuka tahansa voi olla vaikuttaja. Jos olet sosiaalisessa mediassa, sinulla on yli 500 seuraajia ja olet aktiivinen luomaan sisältöä, voit olla vaikuttaja. Mitä aktiivisempi vaikuttaja on omissa digitaalisissa kanavissaan, sen parempi se on yhteistyökumppanin kannalta. Seuraajamäärää tärkeämpää on kuitenkin, että yhteistyökumppani valitsee vaikuttajan, joka sopii hänen kohderyhmäänsä. Esimerkiksi 1000 juuri oikeanlaista seuraajaa saattaa olla paljon parempi vaihtoehto kuin 10000 seuraajaa, jotka eivät oikeastaan kuulu yrityksen kohderyhmään.

Millaisille yrityksille palvelu sopii?

Kaikenlaiset ja -kokoiset yritykset, brändit ja mainostoimistot ovat tervetulleita käyttämään somessa.com -portaalia. Riippumatta siitä, onko yrityksesi iso vai pieni, voit luoda kampanjan ja etsiä vaikuttajia, jotka sopivat mainostamaan tuotettasi, palveluasi, tapahtumaasi tai yritystäsi. Onko yritykselläsi menossa jotakin uutta, joka tarvitsee näkyvyttä? Vaikuttajien kautta saat viestisi nopeasti juuri oikealle kohderyhmälle.

Kuka luo sisällön?

Vaikuttaja luo sisällön yrityksen ideoiden ja suuntaviivojen perusteella. Hyvä työtapa on, että vaikuttaja, joka tuntee parhaiten seuraajansa, luo sisältöä oman tyylinsä mukaan.

Miten korvaus määritellään?

Yritys voi määritellä korvauksen kampanjailmoituksessaan. Myös vaikuttaja voi määritellä omassa profiilissaan, millaisesta korvauksesta hän lähtee yhteistyöhön mukaan (korvauksen tyyppi ja minimisumma).

Miten korvaus suoritetaan?

Jos kyseessä on tuotepalkkio, yritys lähettää tuotteen suoraan vaikuttajalle. Mikäli kyseessä on rahallinen korvaus, vaikuttaja laskuttaa somessa.comia (kampanjapalvelut) tai yritystä (itsepalvelu). Jos vaikuttajalla ei ole y-tunnusta eikä hän pysty laskuttamaan, hoituu laskutus helposti somessa.comin yhteystyökumppanin kautta.

Onko tämä markkinointilain mukaista?

On. Kunhan vaikuttaja huolehtii, että kertoo seuraajilleen avoimesti kyseessä olevan kaupallinen yhteistyö.

Mitä yhteistyö vaikuttajan kanssa voi olla?

Tavallisesti yhteistyöt ovat kauttamme perinteistä vaikuttajamarkkinointia, eli vaikuttajan tuottamaa sisältöä some-kanavassaan. Yritykset voivat myös hakea kauttamme vaikuttajia toimimaan brändilähettiläinä, PR-yhteistöihin tai vaikka tuottamaan sisältöä yrityksen omiin kanaviin. Yhteistyö voi olla sitä, että vaikuttaja ottaa yrityksen some-kanavan haltuunsa sovituksi ajaksi ja tuottaa sinne sisältöä.

Vaikuttajille

Olenko vaikuttaja?

somessa.comin vaikuttajaksi voi hakea, jos kanavassa on aitoja seuraajia vähintään 1000. Lisäksi kanavan sisällöntuotanto tulee olla laadukasta ja aktiivista sekä tilin täytyy olla julkinen. Jos nämä kriteerit täyttyvät omasta mielestäsi, voit jättää meille hakemuksesi Rekisteröidy -kohdasta.

Miten teen hyvän vaikuttajaprofiilin somessa.com sivustolle?

Täytä huolellisesti kaikki kohdat profiilisivulla, ja anna mahdollisimman tarkat kuvaukset kanavistasi ja etenkin seuraajakunnastasi. Kohderyhmä, eli seuraajasi ovat yrityksille erittäin tärkeää tietoa. Lataa myös hyvälaatuiset kuvat profiiliin ja kerro totuudenmukaisesti seuraajamääräsi. Tahallisesti väärin ilmoitetut seuraajamäärät ilmoittaneet vaikuttajat poistetaan palvelusta tai jos ilmenee, että seuraajat ovat ostettuja eivätkä todellisia seuraajia, on edessä sivustolta poistaminen pysyvästi.

Miten hakeudun mukaan yhteistyökampanjaan?

Voit jättää oman hakemuksesi suoraan yhteistyöhakuilmoitukseen.
Tärkein kriteeri jatkoon pääsemiseksi on hakemustekstisi – panosta siihen.

Miten valita sopivat yhteistyökumppanit?

Hakeudu vain sellaisiin yhteistyötarjouksiin mukaan, johon itse aidosti uskot. Tee yhteistyötä vain sellaisten yritysten ja brändien kanssa, jotka sopivat tyyliisi sekä kanavasi kohdeyleisöön. Yhteistyön täytyy tuntua hyvältä ja luontevalta tehdä, jolloin se yleensä myös uppoaa paremmin seuraajakuntaasi.

Miten määrittelen sopivan korvaustason?

Muista olla realistinen palkkiopyyntösi kanssa, mutta arvosta myös omaa työtäsi ja panostasi. Jos sinulla on pari tuhatta seuraajaa, on melko epärealistista odottaa satojen eurojen palkkiota. Isomman seuraajakunnan omaavat vaikuttajat voivat hyvin pyytää palkkioksi jo tuntuvankin korvauksen. Ilmoituksissa onkin määritelty usein palkkio jo valmiiksi, mutta sinulla on myös mahdollista antaa oma vastaehdotus, jos yhteistyö on muuten kiinnostava, mutta palkkiotaso mielestäsi liian matala.

Miten minun kannattaa hoitaa yhteistyökampanjat?

Tee aina sen minkä lupaat ja yrityksen kanssa sopimassa aikataulussa. Panosta postauksiin, sillä hyvin hoidetut yhteistyöt saattavat poikia niitä lisää ja voit käyttää niitä myös referenssinä mahdollisissa uusissa yhteistyöehdotuksissa.