Vaikuttajamarkkinointi on yksi viime vuosien markkinoinnin alan vahvimmista trendeistä, jota on kiihdyttänyt jatkuva käyttäjämäärien kasvu eri sosiaalisen median alustoilla. Näkemämme kasvu on vasta alkusoittoa, sillä social commercelle odotetaan jopa 400 % kasvua Euroopassa seuraavan viiden vuoden sisällä (IAB & Kantar 2021; Cure Media 2021). Mitä näistä vaikuttajamarkkinoinnin alkumetreistä on opittu? Jotta voit aloittaa ensi vuoden vaikuttajamarkkinoinnin suunnittelun oikeilta raiteilta, kokosimme yhteen vaikuttajamarkkinoinnin tyypillisiä sudenkuoppia ja keinot niiden välttämiseen.
Tee brändisi tutuksi ennen myyntikehotusta
Mistä sitten lähteä liikkeelle vaikuttajamarkkinoinnin suunnittelussa? Aloitetaan siitä, millaisia odotuksia ja tavoitteita vaikuttajamarkkinoinnille kannattaa asettaa. Kuten kaiken muunkin, myös vaikuttajamarkkinoinnin tulee kytkeytyä yrityksen markkinointistrategiaan, jossa sille on määritelty tavoitteet sekä aikataulutus osana markkinoinnin vuosikelloa. Suurten myyntiodotusten lataaminen vaikuttajamarkkinointiin on vasta-alkajan tyypillinen virhe – sen avulla et nimittäin välttämättä heti näe suoraa vaikutusta myyntiin. Vaikuttajamarkkinoinnin vahvuus löytyykin muualta eli sen avulla teet tunnetuksi brändiäsi, rakennat luottamusta ja mielikuvia sekä sitoutat brändiisi kuluttajia heitä aidosti kiinnostavalla tavalla. Yksittäisten numeroiden sijasta huomion tulisikin olla siinä, millaisia reaktioita ja sitoutuneisuutta vaikuttajan kaupallinen sisältö sen vastaanottajissa herättää. Jos tässä onnistuu, seuraa myynti myöhemmin perässä. Vaikuttajamarkkinoinnin paras paikka onkin usein ostoprosessin alussa herättämässä kiinnostusta. Ethän tarjoa myymälän asiakkaallekaan tuotetta heti ovella, ilman että annat hänen tutustua siihen ensin?
Anna vaikuttajalle tilaa
Vaikuttajamarkkinointia suunnittelevan yleinen tyyppivirhe on vertailla digimarkkinointia ja vaikuttajamarkkinointia keskenään, ja keskittyä vain näyttökertojen määriin. Vaikuttajamarkkinoinnissa se on kuitenkin vain yksi ulottuvuus. Kun yhteistyöhön valitaan vaikuttajia, jotka jakavat yrityksen kanssa saman arvomaailman ja aihepiirin, on syntyvä sisältö samaistuttavaa sekä ennen kaikkea uskottavampaa kuin yrityksen itsensä tuottama aivan vastaavanlainen sisältö. Vaikuttajamarkkinointi on siten muutakin kuin mainospaikka, sillä sen avulla tuote saa kasvot sekä aidon tarinan, ja lukija itselleen tietoa, vinkkejä, viihdettä tai inspiraatiota. Brändin samaistuttavuus, arvot sekä erottuvuus muista ovat ostopäätösten kannalta ratkaisevia tekijöitä erityisesti nuorempien kuluttajien keskuudessa, jotka Innowisen (2021) tutkimuksen mukaan luottavat vaikuttajiin yhtä paljon kuin omiin ystäviinsä. Digimarkkinointia voi sitten tehdä erikseen, vaikka vaikuttajien tuottamilla kuvilla ja teksteillä ostoprosessin seuraavissa vaiheissa!
Panosta pitkäjänteisyyteen
Some-sisällöntuotanto yritykselle tai brändille ei ole aina helppoa ja suoraviivaista. Se vaatii resursseja, jatkuvaa sisällöntuotantoa, ylläpitoa, seuraamista sekä osallistumista lähes kaikkina vuorokaudenaikoina. Vaikuttajamarkkinoinnilla yritys tai brändi voi pysyä somessa kuluttajien mielissä huomattavasti helpommalla tavalla, kun pohjalla on selkeä strategia. Emmehän pidä kivijalkaliikettäkään auki vain muutaman viikon ajan keväisin ja toisen kerran ennen joulua? Koko vuoden jatkuvaan, säännölliseen vaikuttajamarkkinointiin kuuluu parhaimmillaan erilaisia kokonaisuuksia: brändin tunnettuutta tukevaa kaupallista vaikuttajayhteistyötä, myyntiin tähtäävää taktisempaa brändilähettiläsyhteistyötä, mielenkiintoa herättäviä tuotelanseerauksia PR-tuotejakeluna tai Live-tapahtumia kuluttajien luottamuksen rakentamiseen ja sitouttamiseen. Teit sitten mitä tahansa, älä unohda tulosten mittaamista ja niiden analysointia oikeilla työkaluilla! Jatkuvien kokeilujen sijasta kannustammekin pitkäjänteisempään ajattelutapaan, ja tekemään vaikuttajamarkkinointia säännöllisesti. Vaikka pohjalla on suunnitelma, tilaa tulee jättää nopeaan reagointiin ja korjausliikkeisiin – jokaisesta yhteistyöstä oppii aina jotakin.
Ai niin, se budjetti!
Kun olet saanut mietittyä pääraamit vaikuttajamarkkinoinnin tekemiseen, ethän unohda budjettia! Viimeistään nyt on hyvä hetki miettiä, millaisella budjetilla ensi vuoden markkinointia tehdään. Myös vaikuttajamarkkinoinnista löytyy erilaisia ratkaisuja erilaiselle budjeteille.
Tarvitsetko suunnitteluapua? Ota yhteyttä meihin, autamme vaikuttajamarkkinoinnin suunnittelussa mielellämme!